Ennyi maradt az 5 millió éves magyarországi vulkánból

Pécs és Hajós után kicsit északabbra fordulunk. Most Vas megyét vesszük célba OTP SZÉP kártyával felvértezve, egész pontosan a celldömölki régiót, még pontosabban a Ság hegyet, ami több szempontból is érdekes. Többek a között Eötvös Loránd és a hegy nagyjából 5 millió évre saccolt kora, valamint a vulkanikus jellege miatt.

Igazából nem is hegy...

 

saghegy2.jpg(sag-hegy.hu)

Lehet, hogy nem túl szép dolog egyből illúziórombolással kezdeni, de jobb tisztába tenni, hogy a Ság hegy csak nevében hegy. Hogy miért? Mert csak 279 méter magas. Azt pedig az általános iskolai földrajz órák óta tudjuk, hogy 500 méter tengerszint feletti magasságtól kezdődnek a hegyek.

Ha hegy, ha nem hegy, akkor is lebilincselő látványt nyújt, pláne úgy, hogy konkrétan kiemelkedik a síkságból. Így az a 279 méter is hatalmasnak tűnik. Erre az egészre még rátesz egy lapáttal, hogy egy 5 millió éves vulkán maradványáról beszélünk. Érdemes Celldömölköt és környékét is alaposan szemügyre venni, pláne úgy, hogy OTP SZÉP kártyával több szabadidős tevékenység közül is tudunk szemezgetni. Ha más nem, a túra utáni lazítást is érdemes beiktatni a Sághegy Fogadóban mondjuk. De még a celldömölki Vulkán Fürdő is tökéletes lehet, ha relaxálni támad kedvünk. És ott van még a közeli Mesteri Gyógyfürdő is.

A bazalt a minden

 

saghegy3.jpg(sag-hegy.hu)

Ság hegy történetében duplán is fontos a vulkanikus kőzet. Egyrészt ipart lehetett építeni rá. A hegy bazaltját már a rómaiak is hasznosították, amikor a kereskedelmi útvonalat (a borostyánutat), illetve Savaria, azaz Szombathely útjait építették. Ezt követően csak a 20. század elején, 1909-ben kezdődött meg a modern bányaművelés, ami 1957-ig tartott, amíg teljesen ki nem bányásztak minden kőzetanyagot. Ez alatt az idő alatt összesen 17 millió tonna kő kitermelése történt meg. A több mint 45 évnyi bányászat megtette hatását: teljesen átszabták a ma már természetvédelmi terület kinézetét.

A bányászat egyik plusz hozadéka, hogy most a kockaformájú Kemenes Vulkánparkban mindent meg lehet tudni a vulkánok működéséről, sőt, még  be is lehet lesni a hegy gyomrába. És lehet, hogy már meddőhányókkal, belső bányaudvarokkal szabdalt felszíne csak nyomokban idézi az egykor fenséges tanúhegyet, de az is igaz, hogy az egykori vulkanikus kőzetnek köszönhető, hogy olyan kiváló minőségű és egyedi ízhatású szőlők vannak, amiknek párjuk nincsen. Nem mellesleg ehhez a területhez köthető hazánk egyik legrégebbi szőlőműveléssel kapcsolatos magyar nyelvű jogszabály-gyűjteménye, a Sági Hegységnek Törvényei. 

Eötvös Loránd ingája

 

Igen, itt lett tesztelve az a bizonyos torziós inga. Eötvös Loránd 1891-ben végzett itt méréseket, amikor még sehol sem volt a helyi bazaltbányászat, így hiteles értékeket kaphatott, és kiderülhetett, hogy az elméleti úton kapott eredmények mennyire felelnek meg a gyakorlatban mért adatokkal. A mérés emlékére egy bazaltból készült szobrot is állítottak, amit Antal Károly készített. Egy Eötvös-ingát a Sághegyi Múzeumban meg is lehet tekinteni a további bronzkori emlékek mellett.

Hogy sose felejtsük el Trianont

 

saghegy.jpg(sag-hegy.hu)

Ha megnéztük az Eötvös-emlékoszlopot, voltunk a múzeumban, a vulkánparkban, akkor már csak egy nagy látványosság van hátra: a hegy tetején díszelgő óriási kereszt. Erről azt kell tudni - bár a bekezdés címéből is lehet sejteni -, hogy az 1930-as években a környéken élő emberek annyi pénzt gyűjtöttek, hogy megépülhetett Magyarország egyik legimpozánsabb kereszt formájú Trianon-emlékműve.

 

 A bejegyzés az OTP SZÉP kártyával együttműködésben készült.

Legyél tagja az ország legnagyobb SZÉP-kártyás közösségének! Élvezd a kártya előnyeit és szerezz új élményeket országszerte, több mint 30 ezer elfogadóhelyen. További részletek itt olvashatsz: https://otpmindennap.hu/szepkartya/

A bejegyzés trackback címe:

https://utazo.blog.hu/api/trackback/id/tr9415217680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy Hun Hunniából 2019.10.22. 14:25:09

Klassz hely!
1999. aug.11. én innen néztem a teljes napfogyatkozást!
Rengeteg amatőr (inkább profinak látszottak!) csillagásszal és még rezesbanda is játszott! Örök emlék! Ha lehet az életfilmben többször is visszapörgetném, megnézném!

Utazó blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása