4 hely, amitől Pécs igazán Pécs

Baranya megyeszékhelye a magyar Liverpoolként is ismert, mivel ide köthető egy csomó menő együttes (Kispál és a Borz, Halott Pénz és azért a 30Y is). Pécs még arról is híres, hogy ez a mindenkori egyetemi város. És akkor a legendás - a már lebontott - 25 emeletes magasházról, illetve a Pécsi TV-toronyról még nem is beszéltünk. De most lépjünk túl ezeken a toposzokon, és az OTP SZÉP kártya segítségével ismerjük meg azt a négy helyet, amitől Pécs több mint egy egyetemi város.

pecs.jpg

Csontváry Múzeum

Csontváry Kosztka Tivadar a magyar festőművészet egyik kiemelkedő alakja. Persze csak halála után ismerték el tehetségét. Az is igaz, amíg élt, addig külföldön híresebb is volt, mint itthon. A határon túli kiállításairól többnyire elismerően nyilatkoztak, míg a hazai színtéren egyáltalán nem méltatták művészetét. Ehhez az is kellett, hogy magányos festő volt, ami mellett még különc életet élt, mértéktartó volt, majd látnoki-prófétikus allűröket is felszedett, így nehezen értették meg kortársai. Az is nehezítette híressé válását, hogy képeit nem adta el, inkább megtartotta magának. Kisebb csoda, hogy egyáltalán fennmaradtak művei, mivel örökösei kocsiponyvaként akarták eladni alkotásait. Szerencsére jött Gerlóczy Gedeon, aki az utolsó pillanatban megvásárolta a képeket.

cskt-maganyos_cedrus_1907.jpg

Csontváry halála (1919) után több mint 50 évvel, 1973-ban, október  10-én nyílt meg a képeit felvonultató kiállítás az egykori TIT-székház nagytermében. Ez olyan jól sikerült, hogy a megnyitó hónapjában 20 ezren néztek meg a kiállított képeket. Most a múzeumba való belépéshez az OTP SZÉP kártyát is használhatjuk.

A "pécsi dzsámi"

Pécs főterén, a Széchenyi téren van egy templom, ami több néven is ismert. Ez a híres “pécsi dzsámi”. De hivatalosan, ahogy talán nem sokan ismerik, Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomként tartják számon. Kicsit furcsán hat ez a kettősség, hogy egy török-iszlám építészeti alkotás római katolikus templomként működik. Ez úgy fordulhat elő, hogy a dzsámi jelenlegi helyén eredetileg is római katolikus templom, a Szent Bertalan-templom állt, amit még a 13. században építettek II. András király uralkodása alatt. A templomot a következő században szépen kibővítették, majd jött Gázi Kászim, aki már budai pasaként átépítette dzsámivá az 1560-as években. Sőt! Volt egy átmeneti időszak a pasa ideje alatt, amikor templomot/dzsámit kettéosztva használták. Ennek a nyomai a mai napig látszanak, mivel a főhajót kettéosztó falazás nyomai megmaradtak.

pecs_szechenyi_square_01.jpg

Pécsi Balett

Az ország egyik leghíresebb balett-társulatáról van szó, aminek múltja 1960-ig nyúlik vissza. Akkor alapították, mint Magyarország első modern balettegyesületét.

Törekvésünk, hogy olyan új táncjátékokat hozzunk létre, amelyek elevenen hatnak a ma emberére, formálják, alakítják eszmevilágát, az emberi test, a zene és a látvány szépségének együtt megnyilatkozó erejével

- mondta az alapító Eck Imre. Azzal, hogy a klasszikus balett alapjait a pantomimból és a néptáncból vett elemekkel vegyítette, plusz egy sajátos, egyedi gesztusnyelvből merített ihletet, sikeres és európai szinten nagy hírűvé tette társulatát.

Érdemes megnézni műsoron lévő előadásukat, a Carmina Buranát, de a Bozsik Yvett közreműködésében elkészült Csipkerózsikát is kár kihagyni, ami amúgy egy a gyerekeknek szánt táncelőadásként szerepel a Pécsi Balett repertoárjában.

István pince

 

Ez az a hely, amiről az a hír járja, hogy olyan sűrű babgulyást készítenek, hogy még a levét is rágni kell. A Király utcán sétálva, a Kazinczy utcán lekanyarodva található ez a kis pince, ami első ránézésre nem nagyon közönségcsalogató látvány, pedig olyan híres személyek fordultak meg, mint Farkas Bertalan űrhajós, Végh Antal, Ribli Zoltán sakkmester. Ebből is látszik, hogy nem számít a külsőség, ha az étel, az ital, a hangulat az hamisítatlan.

 A bejegyzés az OTP SZÉP kártyával együttműködésben készült.

Legyél tagja az ország legnagyobb SZÉP-kártyás közösségének! Élvezd a kártya előnyeit és szerezz új élményeket országszerte, 35 ezer elfogadóhelyen. További részletek itt olvashatsz: https://otpmindennap.hu/szepkartya/

A bejegyzés trackback címe:

https://utazo.blog.hu/api/trackback/id/tr5015187946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utazó blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása