Nyaralás gazdiként: mikor válassz panziót és mikor kutyás szállást?

Ha eljön az utazás ideje, gazdiként mindig kihívás, hogy kutyával vagy kutya nélkül utazzunk. Nehéz megválni egy hétre is a kedvencünktől, de van, hogy mindkét félnek jobb így. Megnéztük a kutyás szállások és kutyapanziók előnyei és hátrányait, és azt, mikor melyiket érdemes választani.

shutterstock_1457832593.jpg

 

Mind a kutyapanziók, mind a kutyabarát szállások nagy népszerűségnek örvendenek el itthon, amit nem csak az egyre több felelős kutyatartónak, de a folyamatosan fejlődő szolgáltatásoknak is köszönhetnek. Bár sokan tartanak mind a két műfajtól, pedig ahogy ez más szolgáltatások esetében is jellemző, mindig találhat az ember olyat, ami erőteljesebb kompromisszumok nélkül teljesíti az elvárásait.

Mind a panziók mind a kutyás szállások csak oltott, chippelt, féregtelenített és külső élősködők ellen védett állatokat fogad. Utazás előtt győződj meg róla, hogy minden rendben van-e kedvenced körül!

Emberpanziók kutyáknak

A kutyás szállásokra általában ingyen vagy átlagosan napi 1-2 ezer forintért vihető be kisállat a szolgáltatások függvényében. Jellemzően akkor választanak a gazdik kutyabarát szállást, ha kifejezetten a kutyájukkal szeretnének nyaralni vagy - negatív példaként - nincs kire hagyni, panzióba pedig nem akarják beadni.

Ahogy a szállodák, úgy a kutyabarát szállások is besorolhatók lennének különböző kategóriákban – a kutyák szempontjából.

Különösebb a magasabb kategóriájú szállodák esetében előfordul, hogy épp csak beengedik az állatokat sok-sok korlátozás mellett. Ebben az esetben nincsenek valódi kutyabarát szolgáltatások. Sok ilyen helyen a kutya csak pórázon/szájkosárban vezethető az épületben és a kertben is, csak a kertben vagy kennelben aludhatnak, nem léphetnek az ebédlőbe vagy a medence környékére, stb.

Komfort kategóriába sorolhatnánk azokat a szállásokat, ahol van a kutyák számára kialakított kertrész, pancsoló, játékok, esetleg kutyaprogramokat is szerveznek. Bevált fogás, hogy kifejezetten kutyás szobákat alakítanak ki, ahol keménypadlóra cserélik a padlószőnyeget, szobakennelt és etetőt készítenek be.

shutterstock_1275427870.jpg

Luxus kategóriában már welcome csomag (etető, kutyapiszok zacskó, jutalomfalatok), napi kutyamenü, kényelmes kutyaágy is elvárható a komfort kategórián felül. Bérelhető sétáltató vagy napközi kutyafoglalkoztató sem ritkaság.

Kutyapanziók

A panziók napi átlagosan 3-5 ezer forint között fogadják a kedvenceket, szintén a szolgáltatások színvonala és a telítettség arányában. Sokan már alapvetően belekalkulálják a kutyapanzió árát a nyaralásuk költségébe, így nem érheti őket meglepetés.

Alapszabály, hogy mindig legyen kéznél egy megbízható panzió, ahova vész esetén beadhatod a kutyát, és lehetőleg szoktasd is be, mielőtt elmész hosszabb időre.

Az alap panzióknál megőrzésre lehet számítani, tehát a kutyákat kennelekben helyezik el, és maximum egyszer sétáltatnak. Ezeket őszintén nem ajánljuk senkinek. Az ajánlható panziók ott kezdődnek, hogy napközben (link a kutyanapközi posztra) együtt játszanak vagy kirándulnak a többi kutyával, felügyelik őket, este pedig biztonságosan alszanak kennelekben vagy kutyaszobában.

shutterstock_152410004.jpg

Plusz szolgáltatás, hogy a panziós mindig küld napi összefoglalót, képeket vagy videót a kutya napjáról, ezenfelül jó, ha kutyajátszótér vagy medence található is a panzió területén.

Luxusnak számít az egyedi étrend, oktatás és külön foglalkozás, panzióssal alvás vagy Skype-os napi bejelentkezés.

Hova, hova?

Persze lehet azon vitatkozni, hogy mi nyomósabb érv, az utazás helyszíne vagy az, hogy mit szeretnél csinálni a nyaralás alatt, de most az javasoljuk, hogy mindig az előbbiből indulj ki. Ugyanis, ha a helyszínt repülővel vagy egy napig tartó vonatozással kell megközelíteni, ennek az indokolatlan tortúrának nincs értelme kitenni a kutyádat egy hét közös nyaralás kedvéért.

Ha a kutyáddal szeretnél nyaralni, érdemes úgy úti célt választani, hogy rengeteg közös programot tudjatok csinálni. Ilyen lehet a kirándulás, strandolás, de még akár csónakázás vagy lovaskocsizás is. Fontos, hogy a közelben legyen legalább egy étterem, ahová beengednek kutyástól (ha csak a teraszra is). Itthon viszonylag könnyű utánanézni ezeknek a lehetőségeknek, külföldi célpont esetében inkább hagyatkozzunk azoknak a tapasztalataira, akik már többször jártak egy-egy helyen, az értékelések teljesen félrevezethetnek. Például ebben a Facebook csoportban érdemes érdeklődni.

shutterstock_719455492.jpg

Vannak bizonyos tevékenységek is, amiket biztos nem lehet kutyával csinálni. Ilyen a wellness-szolgáltatások minden fajtája, a legtöbb múzeum és kiállítás, állatkertek és szafarik, fedett piacok, divatüzletek, illetve a turisztikailag túlságosan is frekventált célpontok látogatása. (A zsebkutyák kivételek lehetnek, velük azért könnyebb.) Amennyiben ezúttal szaunázással, pezsgőfürdőzéssel, illetve múzeum- és városlátogatással szeretnél kikapcsolódni, úgy válaszd kutyádnak inkább a panziót, jót fog tenni neki egy kis táborozás.

 

Még több friss, aktuális kutyás posztot gyűjtöttünk össze
az ebmagazin.hu oldalon. Kattints!

A MEGJELENÉST TÁMOGATTA AZ ADVANTIX ÉS A FORESTO

A bejegyzés trackback címe:

https://utazo.blog.hu/api/trackback/id/tr6715692194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.05.22. 16:25:59

Soha nem mennék kutyabarát szálláshelyre. A kutya - ma mára valakinek mindenképp kutya kell - az udvarra való és nem a szállodába.

kacsa. 2020.05.22. 18:59:57

@midnightcoder2: Kutya nélkül nem is kötelező kutyabarát szálláshelyre menni, szerencsés esetben lehet választani. A helynek kell mérlegelnie, hogy mivel jár jobban. Ha ő a - viszonylag kevés - kutyabarát szálláshely egyike, akkor élből hozzá mennek a kutyások, de emiatt lehet, hogy elbukik néhány másmilyen vendéget. Vagy bejön ez a modell vagy nem.

Egyébként meg van az a helyzet, amikor célszerűbb kutyával utazni. A mi kutyánk például kerti kutya, nagy jószág, rajtunk kívül egy olyan családtag van, aki tudja sétáltatni. Viszont ha két napig nem sétáltatják, megsétáltatja magát. Úgyhogy ha egy hétvégénél hosszabb időre megyünk, akkor vagy megkérjük ezt az egy embert, hogy foglalkozzon vele vagy visszük magunkkal (szobatiszta, tud viselkedni). Tudtuk, hogy ezzel is jár a kutyatartás, nem sírunk miatta. Ugyanakkor hasznos állat és jó társ.
Ha nincs kutyabarátként hirdetve egy hely, akkor is érdemes rákérdezni. Főleg kisebb helyeken előfordulhat, hogy rugalmasak ilyen téren. Elég sokat kirándulunk a blökivel és legalább a kerthelyiségbe/teraszra eddig mindenhol beengedték, ahol próbálkoztunk, pedig nem az a cuki kis öleb. Szálláshelyen szintén volt, hogy feltételekkel, de jöhetett.

mindenlébenkanál 2020.05.22. 19:26:20

@midnightcoder2: Abból amit és ahogyan írsz, az látszik, hogy nincs társállatként tartott kutyád. Akkor meg miért kellene kutyabarát szálláhelyet választanod? Én nem szeretem a focit, így nem járok mecsre, de nem is kommentelek olyan témákhoz, amik a labdarúgáshoz kapcsolódnak. Ennyike...

Utazó blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása