Ide meneküljön, ha már unja a zsúfolt nagyvárost! Egy eldugott kis ékszerdoboz Bács-Kiskun megyében

Ha már OTP SZÉP kártyával felfedeztük Pécset, és egy kicsit kiszakadnánk a városi forgatagból, akkor célszerű továbbra is Magyarország déli részén barangolunk. Irány a kicsit mostoha gyerekként kezelt, olykor elfelejtett Duna-Tisza köze! Az Alföld ezen szegletében, egész pontosan a Kalocsai járásban van egy kis város, ami tényleg egy eldugott kis kincsesláda, a nyugalom szigete, amit nem a végtelen tenger, hanem a boros pincék határtalan sokasága ölel körbe. Ez a helység Hajós. Németül úgy ismert, mint Hajosch. Ennek a névadásnak nagy jelentősége van a település történetét nézve, nem valami izzadságszagúan ráerőltetett német vicceskedésről van szó. 

Közzétette: hajosvaros.hu – 2012. március 6., kedd

 

A török uralom után, az 1720-as években sváb családokkal népesítették be Hajóst. Nem egyedi esetről van szó, akkoriban a környéken több ilyen nemzetiségi "sziget" is kialakult mesterségesen. A német egység annyira erősnek bizonyult, hogy a második világháború után kitelepített németek jelentős része visszatért, sőt, nyugodtan ki lehet jelenteni, hazatért. Tehát Hajós egy igazi kétnyelvű, magyar-német város, de mit tud még?

A présházak

 A 8990 hektár területű városnak elég jó az egy négyzetméterre jutó présházak aránya. Nem véletlenül Hajós Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja, ami konkrétan szabályos utcákba rendeződött 1200 présházból áll. A felszín alatt pedig löszbe vájt pincék találhatók, melyek így egybefüggően a legnagyobb ilyen létesítményt alkotják. A maga nemében nincs is még egy ilyen.

A jó borok

A már említett présházak nem dísznek vannak, hanem azért, hogy finom borokat készítsenek bennük. Az elég jó földrajzi és éghajlati adottságok, a jó meleg alföldi napsütés miatt ez a környék, a Kunsági és a Hajós-Bajai borvidék hazánk legnagyobb kiterjedésű szőlős területe. A város ünnepe is ehhez kapcsolódik, amikor minden évben, május utolsó hétvégéjén, az Orbán-napi Borünnepen több ezer érdeklődő kóstolhatja meg Hajós borait. A következő fajták közül lehet válogatni: cabernet sauvignonkékfrankoskadarkaszürkebarát és cserszegi fűszeres. Ezekben a legerősebb a település, de annyira, hogy még Hamvas Bélát is megihlették az itteni borok.

...az ember homoki bort iszik, egészen apró csillagszemecskékkel telik meg, s ezek a szemecskék az ember vérében táncolnak, mint a megelevenedett Tejút.

Hogy ne kelljen május végéig, de még Márton-napig se várni a borozásra, itt egy frissebb esemény, az októberi Tökös Pincenyitogató, ami természetesen nem más, mint egy bor és gasztro minifesztivál. Kár lenne kihagyni, És ha ebben az autentikus kis városban szállunk meg, akkor arra is van lehetőség, hogy OTP SZÉP kártyával fizessük a költségeket.

A Vörös mocsár

voros_mocsar_1.jpg

Hajóstól nem messze, alig pár kilométerre található a Császártöltési Vörös mocsár. Ha már erre járunk, érdemes a 2 km hosszú tanösvényen is tenni egy kitérőt, hogy megcsodáljuk ezt a több százezer éves mocsarat. Megnézhetjük a tőzeges mocsár jellemző életközösségeit, és a löszpartok madárvilágát. Ha szerencsénk van, akkor még a meredek löszfalakba vájt üregeknél gyurgyalagokat is láthatunk. 

voros_mocsar_2.jpg

 

 A bejegyzés az OTP SZÉP kártyával együttműködésben készült.

Legyél tagja az ország legnagyobb SZÉP-kártyás közösségének! Élvezd a kártya előnyeit és szerezz új élményeket országszerte, 35 ezer elfogadóhelyen. További részletek itt olvashatsz: https://otpmindennap.hu/szepkartya/

A bejegyzés trackback címe:

https://utazo.blog.hu/api/trackback/id/tr5615209690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.14. 15:11:23

"Ha már OTP SZÉP kártyával"
Kibírhattátok volna, hogy csak a második mondatban nyomjátok el a reklámot. Micsoda kifinomultság!

n3spr3ss0 2019.10.14. 16:38:30

Hihetetlenül finom boraik vannak.

muv 2019.10.14. 17:17:57

@n3spr3ss0: hat, en sem nagyon hiszem.. :-)

Utazó blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása